Wat is Zhineng Qigong ?

Wat is Zhineng Qigong ?

Qi Gong is een verzamelnaam van methodes die al duizenden jaren in China beoefend wordt om lichaam en geest te versterken. Er zijn stromingen die gericht zijn op de krijgskunsten zoals de martial arts, stromingen die een meditatief karakter hebben en stromingen die gericht zijn op het onderhouden en verbeteren van onze gezondheid.
Qi
Qi kan je vertalen als energie. In China is dit een fundamenteel begrip. Men gaat er vanuit dat Qi de universele, alles omvattende energie is. Dit is misschien een wat vaag begrip.  Het wordt bij ons in het westen ook wel eens vertaald als ademhaling of energie. Qi is de energie die we opnemen, de energie die we afgeven, de energie van de natuur. Alles is eigenlijk Qi.
Deze Qi stroomt door ons lichaam via een stelsel van meridianen. Deze meridianen zijn verbonden met onze organen. Vanuit de Tarditionele Chinese Geneeskunde (TCG/TCM) komt onbalans en ziekte voort uit een verstoring van deze stromen.
Qi kun je dus niet zien, het effect ervan echter wel. Een mooi voorbeeld om het effect van Qi te verduidelijken vindt ik het volgende. Stel je hebt net een heel moeilijk gesprek met iemand gehad, je voelt je leeg, uitgeput en down. Een heel leuk gesprek kan je in tegenstelling tot een moeilijk gesprek een heerlijk gevoel of een energie boost geven.
Qi is misschien moeilijk te definiëren maar de effecten zijn duidelijk merkbaar in het dagelijks leven.
Oorsprong van Zhineng Qigong
Zhineng Qigong is een relatief jonge Qigong vorm die van oorsprong een medisch karakter heeft. Deze methode is in de jaren ‘80 ontwikkelt door Dr Pang Ming. Dr. Pang Ming was een Oosters geschoold arts die tevens veel kennis had van de verschillende Qigong vormen.
Hij heeft een methode ontwikkeld die makkelijk aan te leren is maar die vooral ook snel effect kan hebben op de gezondheid. Vanuit China heeft deze vorm zich verder verspreid over de wereld.
Zhineng Qigong bestaat uit een aantal levels die ieder een eigen doel hebben.
(Qi)Gong
Gong kunnen we vertalen als ‘oefenen met’ of ‘werken’.  Qi Gong betekent dus eigenlijk dat wij met deze energie gaan werken zodat we ons gezond en vitaal voelen. We vullen onze eigen energie voorraad aan en proberen er zo verstandig mogelijk mee om te gaan.
Met een ‘Gong’ bedoelen we binnen Zhineng Qigong ook een periode van 100 dagen waarin we één oefening dagelijks uitvoeren. Binnen een periode van 100 dagen vernieuwt je lichaam voor een groot deel en voorzien we het van extra energie.
De methode
De oefeningen zijn relatief makkelijk aan te leren en kunnen door iedereen gedaan worden, jong en oud, gezond of minder gezond. De basisoefening die ik je aanleer is de Lift Chi Up, Pour Chi Down oefening. We vullen onze eigen energie voorraad aan en verversen oud energie met nieuwe energie.
Naast deze basis methode leer ik je een aantal aanvullende oefeningen die helpen het lichaam soepel te maken, te versterken en de energie vrij laat stromen in je lichaam.
Alls onze energie op een goed niveau zit en goed kan stromen door ons lichaam, voelen wij ons fit, vitaal en in balans.