Wat is Qigong ?

Qi Gong is een verzamelnaam van methodes die al duizenden jaren in China beoefend wordt om lichaam en geest te versterken. Er zijn stromingen die gericht zijn op de krijgskunsten zoals de martial arts, stromingen die een meditatief karakter hebben en stromingen die gericht zijn op het onderhouden en verbeteren van onze gezondheid.

Qi

Qi kan je vertalen als energie. In China is dit een fundamenteel begrip. Men gaat er vanuit dat Qi de universele, alles omvattende energie is. Dit is misschien een wat vaag begrip.  Het wordt bij ons in het westen ook wel eens vertaald als ademhaling of energie. Qi is de energie die we opnemen, de energie die we afgeven, de energie van de natuur. Alles is eigenlijk Qi.

Deze Qi stroomt door ons lichaam via een stelsel van meridianen. Deze meridianen zijn verbonden met onze organen. Vanuit de Tarditionele Chinese Geneeskunde (TCG/TCM) komt onbalans en ziekte voort uit een verstoring van deze stromen.

Qi kun je dus niet zien, het effect ervan echter wel. Een mooi voorbeeld om het effect van Qi te verduidelijken vind ik het volgende. Stel je hebt net een heel moeilijk gesprek met iemand gehad, je voelt je leeg, uitgeput en down. Een heel leuk gesprek kan je in tegenstelling tot een moeilijk gesprek een heerlijk gevoel of een energie boost geven.

Qi is misschien moeilijk te definiëren maar de effecten zijn duidelijk merkbaar in het dagelijks leven.

Gong

Gong kunnen we vertalen als ‘oefenen met’ of ‘werken’.  Qi Gong betekent dus eigenlijk dat wij met deze energie gaan werken zodat we ons gezond en vitaal voelen. We vullen onze eigen energie voorraad aan en proberen er zo verstandig mogelijk mee om te gaan.

Met een ‘Gong’ bedoelen we binnen Zhineng Qigong ook een periode van 100 dagen waarin we één oefening dagelijks uitvoeren. Binnen een periode van 100 dagen vernieuwt je lichaam voor een groot deel en voorzien we het van extra energie.