Zhineng Qigong de hele dag door…

Posted on Posted in Blog

street-sign-141361_1280Er werd mij laatst gevraagd waarom Zhineng nu beter of slechter is dan een andere vorm. Altijd mooie vragen waarop je op verschillende manieren kunt antwoordden. Commercieel gezien zou ik een mooi verhaal voor je kunnen houden wat de positieve effecten allemaal zijn, dat het een mooie vorm is om aan jezelf te werken en meer van dit soort standaard opmerkingen.

Ik heb er deze keer niet met een oordeel over geantwoord. Waarom zou ik zeggen dat Zhineng beter is dan een andere Qigong vorm of waarom zou ik zeggen hoe gezond het wel niet voor je is ? Waarom zou Zhineng beter zijn dan bijvoorbeeld een Taiji Qigong, Shaolin of de Acht brokaten vorm ? Ik kan hier geen antwoord op geven, met niets anders dan de reden dat ik deze vormen niet in detail beheers.  Is dat belangrijk ? Ik denk het niet. Ik kan jou mijn mening geven over Zhineng, wat het kan doen en wat het voor mijzelf betekend. Een oordeel of vergelijkingen maken is niet altijd nodig.

En laat dat nou juist ook een onderdeel van Zhineng Qigong Science zijn. Binnen Zhineng leren we de fysieke vorm en werken we met onze mind om energie te laten stromen en te sturen. Focus en visualisatie brengen ons ertoe dat wij ons volledig kunnen concentreren op de oefeningen. Met focus aanwezig kunnen zijn, aandachtig in het hier en nu, zonder oordeel.

En dat maakt weer een mooie link naar het dagelijks leven. We rennen van hot naar her en blijven continue bezig in ons hoofd. Ik maak wel eens de vergelijking dat ons hoofd altijd 10 stappen verder is en ons lichaam hobbelt er een beetje achteraan en wordt steeds meer en meer moe. Iets wat we juist met Zhineng willen voorkomen, we willen fit en energiek zijn. Daarom is het kijken naar die gedachten patronen een belangrijk punt. Waar besteed jij je aandacht aan ? Hoe vaak en hoelang kun je over iets piekeren  ? Eigenlijk de vraag dus, waar stuur jij je energie naar toe ?

En dat maakt Zhineng voor mij zo compleet. Door middel van fysieke oefeningen werken we aan een vitaal lichaam, maar ook zeker niet onbelangrijk, een rustige geest. en dat werken aan die rustige geest gaat eigenlijk altijd door. Door soms even stil te staan bij je eigen gedachten, waar heb jij deze dag je energie naartoe gestuurd ?

Ook energie naar jezelf gestuurd vandaag ?