dog-bones-350092_1280

Het koekje

Posted on Posted in Blog

Een poos geleden kwam ik een hond tegen die totaal geobsedeerd was door een paar eenden, die  langs het raam drentelden. De hond werd meer een meer gefocust en had nergens ander meer oog voor… ging totaal op in zijn obsessie, wilde ze pakken, verjagen, was geobsedeerd. Totdat zijn baasje het woord ‘koekje’ noemde…. en de hond was zijn focus op de eenden totaal kwijt….. briljant, een hond kan maar aan één ding tegelijk denken en hij werd dus totaal uit zijn obsessie gehaald.

Klinkt misschien raar maar ook wij mensen hebben volgens mij dit trekje. Wij zijn ontzettend gewend om in ons hoofd te leven, lijstjes af te werken en ons soms ergens totaal in te verliezen en geen oog meer te hebben voor andere zaken. In mijn Zhineng Qigong lessen zeg ik wel eens dat ons hoofd in sneltrein tempo gaat en ons lijf er vaak moeite mee heeft om dit tempo vol te houden. We plegen roofbouw op ons lichaam en onze energie stroomt meer en meer weg.

Maar eigenlijk is de oplossing ook nu weer een ‘koekje’. Door ons hoofd te laten luisteren naar ons lichaam, of juist gerichte opdrachten te geven, wordt die focus doorbroken. Als je gericht aan het bewegen bent, met aandacht, is er weinig ruimte meer voor andere zaken in je Mind. Je Mind wordt weer in contact gebracht met je lichaam, gaat weer samenwerken. Het gevolg ? Focus en ontspanning, lichaam en geest is weer op één lijn. Aandacht en energie gaan naar binnen in plaats van continue je energie ergens anders naartoe te brengen. Het aapje dat op je schouder zit en je continue opdrachten geeft stopt met zijn lijstjes aan je door te geven. Kortom, rust en ontspanning.

Heb jij jezelf al een koekje gegeven vandaag ?